Boottransport - Kosten en waar je op moet letten
Er zijn twee soorten boottransport: transport over land (wegtransport) en transport over het water (transport door een schipper of sleep- en duwtransport). U kunt dit zelf doen of een geschikte vakman vinden die uw boot op bestemming brengt. Op deze pagina informeren we u over de kosten van boottransport en waar u moet letten wanneer u uw boot binnen Nederland of internationaal vervoert.
In dit artikel
Snel en gemakkelijk uw bootvervoer uitbesteden
Vind transportbedrijven voor uw boottransport.
- U plaatst gratis een opdracht.
- Boottransporteurs reageren vandaag nog op uw opdracht.
- Zowel voor binnenlands als internationaal boottransport.
- Van klein boottransport tot groot jachttransport.
Boottransport kosten hoeven niet hoog te liggen. Onze transporteurs vervoeren uw boot of jacht vakkundig maar tegen scherpe tarieven. Boottransport is een vak apart. Daarom is het verstandig een gespecialiseerde bootvervoerder in te schakelen die beschikt over alle papieren, verzekeringen en vergunningen voor boottransport. Zeker als het om waardevolle jachten gaat.
Boottransport over de weg
Gespecialiseerde transportbedrijven kunnen een boot op een trailer of oplegger over de weg op locatie afleveren. Kleine boten of waterscooters kunnen op een boottrailer achter een auto met trekhaak. Boottrailers hebben vaak een lier waardoor ze kleine boten bij een trailerhelling uit het water kunnen trekken. Iets grotere boten of boten met een diepe kiel dienen met een kraan uit het water te worden gehaald. De trailer wordt in dat geval langs de kade gereden en de boot wordt zo op de trailer gelegd.
Grote boten en jachten zijn te groot voor een reguliere boottrailer en dienen vervoerd te worden door een truck met oplegger. De grotere boottransporteurs hebben zogenaamde diepladers. Bij een dieplader is de laadruimte lager waardoor hij tussen de assen ligt. Hierdoor kunnen hoge boten met een diepe kiel alsnog gewoon over de weg getransporteerd worden.
Transport over water
Een boot kan natuurlijk ook via de waterwegen op locatie worden afgeleverd. Er zijn in dat geval twee mogelijkheden. De boot wordt overgevaren door een schipper. Tegen betaling, of soms zelfs gratis, biedt een schipper aan om een boot over te varen zodat de booteigenaar van zijn schip op de gewenste locatie kan genieten. Dit wordt ook wel transport op eigen kiel of yacht delivery genoemd. Een boot kan ook gesleept of geduwd worden. Een ander schip sleept of duwt in dat geval de boot naar locatie. Dit wordt bijvoorbeeld ook gedaan met het transport van woonboten.
Yacht Delivery
Vele duizenden privéjachten worden jaarlijks door schippers de oceaan overgevaren om op de locatie van de eigenaar te worden gebracht. De meestvoorkomende redenen dat een jacht wordt overgevaren, is omdat de eigenaar zelf op locatie wil varen, maar niet zelf de trip wil maken. Ook komt vaak voor dat boten naar een race worden gebracht. Tenslotte worden jachten die worden gecharterd/verhuurd regelmatig op deze wijze op locatie gebracht.
Yacht delivery (of jachtbezorging) behelst het transporteren van een boot door deze over te varen van één plek naar een andere. Veel particulieren verkiezen deze transportmethode voor hun jacht. Zeker bij verre internationale bestemmingen, is dit een uitstekende transportmogelijkheid.
Het volgende geldt wat betreft de prijzen voor yacht delivery:
- Er wordt een dagtarief afgesproken.
- Er wordt een tarief voor het hele 'project' overeengekomen.
- Een jacht overvaren is meestal duurder dan wegtransport, maar brengt minder risico en voorbereiding met zich mee.
Aanvullende diensten bij yacht delivery
- De schipper kan zelf het jacht klaarmaken voor transport.
- Eventueel onderhoud of reparatie kan worden uitgevoerd.
- De stalling of ligplaats van uw boot op locatie kan worden geregeld.
Plaats gratis een vrijblijvende offerte-aanvraag voor uw yacht delivery
Zelf uw boot vervoeren - boottrailer huren
Wilt u liever een boottrailer huren? Wij beschikken over netwerk van verhuurders waarmee we landelijke dekking hebben. Een aantal van de boottransportbedrijven in onze bedrijvengids verhuurt zelf ook trailers. Wel zo makkelijk als u zelf de tijd heeft om dit te doen. In veel gevallen raden wij echter wel aan om het over te laten aan een professional. Met ons netwerk van boottrailerverhuurders en boottransportbedrijven helpen wij u door heel Nederland aan een geschikte transportmogelijkheid. Of u nou een boottrailer wilt huren in Friesland of u uw boot naar Amsterdam moet brengen.
Boottrailer verhuur Amsterdam
In de praktijk zien we veel transport vanuit de grote steden. Een boottrailer te huur in Amsterdam vinden is lastig, zo blijkt uit ervaringen van onze klanten. Veel boten in de Amsterdamse grachten moeten er ieder jaar weer in (vanuit de winterstalling) en uit. In de bedrijvengids is een aantal bedrijven actief dat hierbij kan helpen.
Boottrailers te huur
Hier staan enkele voorbeelden van trailer die verhuurd worden. Onze partners hebben trailers voor vrijwel ieder type boot beschikbaar. Er wordt in de verhuur veel gewerkt met degelijke Hollandse merken zoals Pega.
Voorbeelden van boottrailers te huur
Boottrailer te huur tot 750 kg
Niet-kantelbare of kantelbare trailer mogelijk
Inclusief handlier / boegsteun
Verlichtingsbalk afneembaar
Verstelbare kimrollen, draagkussens en kielrollen
Boottrailer te huur tot 1800 kg
Niet-kantelbaar of kantelbare variant boottrailer mogelijk
Inclusief handlier / boegsteun
Extra robuuste verlichtingsbalk (volledig afneembaar)
Kimrollen / draagkussens / kielrollen
Aandachtspunten bij vervoer met eigen trailer
Is uw rijbewijs toereikend?
Er wordt hierop in Nederland streng gecontroleerd en het kan gevaarlijke situaties opleveren. Ga dus niet zomaar rijden, maar bedenk goed of u wel mág rijden. Er gelden verschillende regels voor een B-rijbewijs (normaal autorijbewijs) en BE-rijbewijs (auto met aanhanger) nodig.
B of BE rijbewijs
Standaardregel: Aanhanger + lading mag niet groter zijn dan 750 kg.
Er mag met B-rijbewijs een totaalgewicht van meer dan 750 kg worden getrokken, mits voldaan is aan de volgende 2 voorwaarden:
-De totale maximale combinatie (het maximum gewicht dat auto en aanhanger samen kúnnen dragen) weegt minder dan 3500 kg, én
-De onbeladen auto is zwaarder dan wat de aanhanger maximaal mag wegen.
Dus: Wanneer BE?
-Wanneer het gewicht van aanhanger, lading én auto meer dan 3500 kg bedraagt, of
-Wanneer het maximaal toegestane gewicht van de aanhanger groter is dan het gewicht van de auto zonder lading plus het laadvermogen ervan.
Met BE kunt u dus bijna iedere aanhangwagen van ieder gewicht trekken. Let daarbij wel op dat het trekkend voertuig dit wel moet aankunnen. Hoeveel gewicht het trekkend voertuig echt kan trekken kunt u vinden in de documentatie/gebruiksaanwijzing van de auto.
Zorg er wel voor dat het trekkende voertuig een maximum massa heeft die lager is dan 3.500 kilo. Is die hoger, dan heeft u een groot rijbewijs (categorie C) nodig.
Met het schema op deze pagina kunt u gemakkelijk stapsgewijs bepalen of u aan een B-rijbewijs voldoende heeft, of een BE nodig heeft.
Is de lading/boot goed bevestigd?
De boot moet natuurlijk goed bevestigd worden. Gebruik bij voorkeur spanbanden, liever te veel dan te weinig. Zet een boot nooit los op de trailer. Rijd vervolgens even een rondje door de buurt. Stap nog eens uit en controleer of alles nog goed zit. Stop regelmatig onderweg, zeker als u onderweg veel bochten maakt of met relatief hoge snelheid. Trek vervolgens alle spanbanden en touwen nog eens aan. Dit voor uw eigen veiligheid en die van uw medeweggebruikers.
Bedenk goed waar u de boot te water laat
Er zijn niet overal goede punten/hellingen om uw boot te water laten. Als u een ligplaats bij een haven heeft, kunt u waarschijnlijk gebruikmaken van een kraan. Heeft u deze mogelijkheid niet, dan bent u aangewezen op lage kades of boothellingen. Klik hier voor een overzicht van alle hellingen in Nederland.
De ervaring leert dat veel mensen moeite hebben om een goed trailerverhuur bedrijf te vinden. Wanneer u geen buurman of familie heeft die nog een kar in de achtertuin heeft staan, bent u dus aangewezen op een verhuurbedrijf. Alleen zijn deze vooral in de randstad erg slecht te vinden. Wij beschikken over een aantal uitstekende adressen van boottrailerverhuurders waar we zelf goede ervaringen mee hebben.
Voorbereiding boottransport
Goede voorbereiding is het halve werk. Zo is het ook bij boottransport. Bovenal wilt u uw boot veilig en in één stuk op locatie hebben. Volg hiervoor onderstaande tips.
Check de staat van de boot
Noteer nauwkeurig alle bestaande beschadigingen van de boot. Maak foto's van de boot, met name van de delen die gevoelig zijn voor beschadiging. Zorg ervoor dat op de foto duidelijk is op welke datum de foto is gemaakt. Een foto met een datumstempel (of bijvoorbeeld de krant van die dag) lijkt overdreven, maar kan erg nuttig zijn. Vaak zijn dit de delen die in aanraking komen met het voertuig/trailer. De boot laten nakijken en checken door een ervaren expert is altijd een goed idee. Wantrouw de vervoerder niet, maar better safe than sorry!
Haal ook alle persoonlijke spullen van boord. Geef op deze manier geen aanleiding conflicten door onduidelijkheid over wat wel en wat niet op het schip aanwezig was. Grote onderdelen (kussensets etc.) kunt u wel meegeven, maar laat dit weten aan de transporteur en maak hier een aantekening van. Wederom is een checklist erg handig.
Regel alle voorbereidingen in ieder geval een dag van tevoren. Dan heeft u nog alle tijd om eventueel vergeten zaken op tijd te regelen. Er komt altijd meer kijken bij de voorbereiding van het boottransport dan de gemiddelde booteigenaar denkt, dus weer daar op voorbereid.
Checklist
- Plaats losse onderdelen/spullen/interieur benedendeks.
- Haal bedrading los (accu etc.)
- Zorg dat niets lekt (check vooral de motor). Zorg dat de benzinetank (vrijwel) leeg is.
- Maak alle ramen goed dicht.
- Haal uitstekende accessoires weg.
- Tape leidingen af.
Bedenk goed dat beschadiging van onderdelen die niet direct bij de boot horen niet onder de verantwoordelijkheid van de transporteur vallen. Verder gaat met bootvervoer altijd enige slijtage gepaard. Een boot raast met hoge snelheid over de snelweg. Besef dit goed als u uw boot gaat vervoeren. De transporteur kan u natuurlijk altijd goed adviseren hoe u uw boottransport dient voor te bereiden. Bekijk ook onze tips voor het transport van uw mast.
Wat zijn de kosten van boottransport?
De kosten zijn natuurlijk van groot belang bij het (wel of niet) inschakelen voor een boottransporteur. Wij hebben voor het gemak een aantal eerder uitgevoerde boottransporten op een rij gezet. Zo krijgt u een beeld van de kosten.
- Specialistische boottransportbedrijven
- Scherpe transportkosten
- Snelle reactie
Hoe wordt de prijs van boottransport bepaald?
De tarieven kunnen, afhankelijk van verschillende factoren (grootte boot, afstand, vergunningen etc.) nogal uiteen lopen. Over het algemeen wordt er door bootvervoerders een kilometerprijs gerekend, eventueel aangevuld met extra kosten. Op basis hiervan wordt er met de klant een vast tarief afgesproken. Het maken van een prijs is altijd aan te raden. Zo komt u in ieder geval niet voor verrassingen te staan.
Onderstaand vindt u een aantal eerder uitgevoerde transporten met de totale boottransport kosten erbij vermeld. Let op: prijzen komen per keer tot stand en zijn niet altijd eenduidig vast te stellen. Onderstaande bedragen geven een indicatie.
Boot | Type | Laad-Los | Prijs | Afmetingen (lxbxh in m) | Gewicht (kg) | Afstand (km) |
---|---|---|---|---|---|---|
Bayliner 2655 | Speedboot | Boxmeer-Groningen | 400 | 900x294x345 | 2750 | 230 |
Varianta 18 | Zeilboot | Greifswald (Du.)-Lemmer | 635 | 575cm x 240cm x 250cm | 710 | 630 |
Schokker | Zeilboot | Giethoorn-Aalsmeer | 300 | 600cm x 200cm x 100cm | 600 | 140 |
Dufour | Zeilboot | Pijnacker-Leiden | 400 | 9 metercm x 2.9 metercm x 2.80 metercm | 3700 | 25 |
Intercruiser 27 | Sloep | Alkmaar-Middelburg | 750 | 830cm x 300cm x 310cm | 3500 | 200 |
Antaris RB 18 | Sloep | Nederhorst den Berg-Alblasserdam | 325 | 610cm x 233cm x 105cm | 1050 | 80 |
Beenakkervlet | Motorboot | Oosterbeek-Earnewald | 375 | 650cm x 200cm x 250cm | 1650 | 170 |
Motorboot | Sloep | Belt-Schutsloot - Hengelo | 250 | 550x250x120 | 2000 | 100 |
Piewiet | Zeilboot | Lelystad - Koper (Slovenië) | 7230 | 10m70 x 3m50 x 3m90 | 6000 | 1350 |
Monterey 250 | Speedboot | Mechelen (Bel.)-Montpellier | 2390 | 8.20 x 2.60 | 2750 | 1000 |
Kievit 680 | Zeilboot | Willemstad - Sneek | 695 (zonder kraan), 975 (kraanwagen) | 6m80 x 2m30 x 3m00 | 1250 | 230 |
Kruiser | Motorboot | Harderwijk - Klarenbeek | 484 | 7300 x 2700 x 2200 mm | 3500 | 50 |
Delanta | Zeilboot | Harderwijk - Ermelo | 450 | 800x300x300 | 3000 | 7 |
Nelson 46 | Zeilboot | Port St. Louis (Fr.) - Lelystad | 8954 | 1495x425x430 | 18000 | 1270 |
Target 1070 | Zeilboot | Leeuwarden - Drimmelen | 800 | 1070x300x350 | 8500 | 215 |
Eolo 95 | Motorboot | Zoeterwoude - Spanje | 3000 | 590x245x150 | 1000 | 1700 |
Gornu 770 | Sloep | Leeuwarden - Zwolle | 560 | 770x265x | 2000 | 100 |
Maaskruiser | Kruiser | Boxtel-Kerkdriel | 700 | 1200x370 | 12000 | 30 |
Toucan | Zeilboot | Lausanne Zwitserland - Loosdrecht | 1975 tot 2975 | 1050x220 | 2050 | 900 |
Bries 800 | Zeilboot | Zeewolde-Wolvega | 375 | 800x240 | 3000 | 100 |
Majoni 35 | Motorboot | Oegstgeest-Nederhorst den Berg | 500 | 730x260 | 3500 | 60 |
Kirie | Motorboot | Granville Frankrijk - Blankenberge | 3150 | 800x275x250 | 2500 | 600 |
Beneteau 37 | Zeilboot | Barcelona-Nederland | 6200 | 1200x395x150 | 8500 | 1600 |
Sunseeker 28 | Motorboot | Antwerpen-Rijnwaarden Lobith | 950 | 900x305 | 2000 | 200 |
Lifestyle sloep | Sloep | Heukelum-Utrecht | 225 | 610x225 | 1200 | 45 |
Motorboot | Motorboot | Oud Loosdrecht-Zwartewaal | 325 | 730x210 | 1200 | 100 |
Leisure 17SL kimkieler | Zeilboot | Rotterdam - West-Knollendam | 250 | 556x220x145 | 808 | 100 |
Curtevenne | Motorkruiser | Terherne - Kamperland | 1200 | 1040x350x240 | 8500 | 275 |
Dufour 30 | Zeilboot | Leiden - Lemmer | 550 | 900x300x135 | 3000 | 150 |
Nienke | Zeilboot | Huizen - Gieterveen | 600 | 980 | 6500 | 200 |
Veel booteigenaren of aanstaande booteigenaren hebben geen enkel idee wat een boottransport kost. Dat is heel begrijpelijk. Immers, het is bijzonder transport van een kostbaar bezit, dat zal wel heel duur zijn. Onze ervaring is dat de meeste booteigenaren de boottransport kosten achteraf heel erg mee vinden vallen. Ontdek het zelf en plaats een offerte-aanvraag!
De uiteindelijke kosten hangen af van de grootte en het gewicht van de boot en de afstand die moet worden afgelegd. Ook maakt het veel uit of de boot met een schipper kan worden overgevaren of over de weg vervoerd moet worden. Het meeste bootvervoer vindt plaats binnen Europa, maar ook intercontinentaal boottransport is mogelijk. Aan dat laatste zitten wel weer veel hogere kosten. Niet ieder bedrijf mag zomaar een zware boot vervoeren. Een bedrijf moet over de juiste vergunningen en verzekeringen beschikken. Dit maakt het vervoer mogelijk wat duurder dan wanneer u een niet-gecertificeerd boottransporteur de opdracht laat uitvoeren, maar geeft u wel de zekerheid van een echte professional.
Internationaal boottransport
Prijzen van bootvervoer naar het buitenland
Hieronder een lijst met enkele recent uitgevoerde transporten van boten naar het buitenland:
Boot | Type | Laad - Los | Prijs | Lengte (cm) | Gewicht (kg) | Afstand | Opmerkingen |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Almeria 850 | Polyester motorboot | Malchow (D) naar Urk | 1850 | 600 | 2800 | 500 | De kosten zijn all-in. Dus incl btw en tol. etc. |
Offshore | Motorboot | Scheveningen - Spodsbjerg, Denemarken | 2490 | 900 | 4000 | 900 | excl. BTW en kraan kosten. Incl.; vergunning kosten NL + D en DK, tol en CMR verzekering. |
Skutsje platbodem | Zeilboot | Amsterdam - Londen | 2000 - 2500 | 1000 | 7000 | 530 | Excl BTW en kraan kosten. Incl; ferry kosten. tol en CMR verzekering. |
Fairline 34 | Motorboot | La Rochelle (Fr.) - Denemarken (oost kust) | 5000 | 1075 | 6000 | 1700 | |
Kotter | Motorboot | Marmande (Fr.) - Hoogeveen | 6750 | 950 | 10000 | 1250 | inclusief btw maar ook met tol en begeleiding vergunning etc. |
Myra 21 | Motorboot | Stockholm-Zweden naar Kerkdriel-Nederland | 4200 | 630 | 1200 | 1500 | Prijs hangt af van de datum en de tijd |
Bij internationaal vervoer van uw boot zijn er een aantal extra aandachtspunten. Er zullen over het algemeen meer vereisten aan het vervoer worden gesteld, zoals vergunningen en verzekeringen. Dit alles hangt natuurlijk af van de omstandigheden van het geval. Een boot naar België brengen zal anders zijn dan naar Turkije. Een sloepje is niet hetzelfde als een kruiser van 15 meter.
Kleine poule geschikte boottransportbedrijven
In dit segment liggen de tarieven gemiddeld hoger. Door grotere afstanden wordt er simpelweg meer brandstof verbruikt. Ook duurt het transport langer waardoor de chauffeur (of schipper) meer kosten zal maken. Denk hierbij aan een overnachting. Ook moet er op veel wegen tol betaald worden. Met een grote laadtruck kan dat bedrag oplopen. Er wordt op internationale routes meer van transporteurs verwacht. Boottransport is op zichzelf al een vak apart, op de internationale wegen wilt u alleen een professional die uw boot vervoert. Bij het zoeken naar een boottransporteur voor internationaal vervoer is het daarom zaak een goede chauffeur te vinden en goed navraag te doen naar de staat van dienst van de bootvervoerder. Vraag bij een transporteur om een gespecificeerde offerte waarin álle kosten worden meegenomen.
Boottransport bedrijven
Hieronder een overzicht van bedrijven die u mogelijk kunnen helpen met bootvervoer.
Net geplaatste boottransporten
Laden en lossen van de boot
Het laden en lossen van de boot zijn de momenten van het bootvervoer waarop het meeste fout kan gaan. Vanzelfsprekend dat dit dus van tevoren goed moet worden gepland.
Laden en lossen via trailerhelling
Wordt het boottransport geregeld met een boottrailer met lier, en dus middels een boothelling geladen en gelost? Zorg dan dat er een degelijke helling in de buurt is. Klik hier om een mooi overzicht van trailerhellingen in Nederland te zien. Er staan ook reviews bij, dus u weet meteen of de helling aan te raden is.
Laden en lossen met kraan
Of er is een kraan op locatie die uw jacht of boot van de trailer/vrachtwagen kan tillen. In veel jachthavens zal dit het geval zijn. Informeer daarvoor bij de jachthaven in kwestie. Hiervoor moet over het algemeen wel betaald worden. Of vraag aan de transporteur of deze een wagen met kraan heeft om de boot zelfstandig te laden en te lossen. Uw transporteur kan u hier het beste over informeren. Wat in uw geval het beste is hangt af van het type vaartuig en de afmetingen/gewicht.
Uw boot slepen en duwtransport
Pech op het water? Motorpech? Moet uw boot gesleept worden of geduwd? Via ons staat u snel in contact met sleepdiensten.
Uw boot slepen kan ook een alternatief zijn voor ander transport (zoals wegtransport). Bijvoorbeeld wanneer u een boot heeft gekocht, waarvan de motor nog moet worden gerepareerd of ingebouwd. Onze sleepdiensten brengen uw boot dan op uw locatie.
U kunt vrijblijvend een aanvraag plaatsen voor uw sleep-, duw-, of ander transportwerk. De sleepbedrijven zullen u dan zelf benaderen (naar keuze: telefonisch of per e-mail). Ook kunt u zelfstandig een bedrijf benaderen via de bedrijvengids. Handig wanneer er heel veel spoed bij is.
- Vind een sleep- of duwbedrijf.
- Bijvoorbeeld bij pech op het water.
- Transport binnen Nederland en internationaal
Bootvervoer naar vakantie
Door uw boot te vervoeren naar een andere bestemming kunt u nieuwe vaargebieden aandoen. U bent direct ter plaatse en hoeft niet eerst tijd te steken in het varen naar deze bestemming. Afhankelijk van de bestemming en de tijd die u heeft, kunt u uw jacht zowel (laten) overvaren door een schipper, als voor wegtransport kiezen. Wegtransport is wat sneller en in veel gevallen goedkoper. De prijzen zijn, zeker sinds een aantal jaar, behoorlijk scherp worden. Zeker voor kleinere boten en bijvoorbeeld lichtere boten zoals RIB boten is wegtransport de meest logische optie. Anderzijds is 'yacht delivery' een gemakkelijkere optie (de boot hoeft immers het water niet uit). Iemand bereid vinden uw jacht over te varen hoeft ook niet heel duur te zijn. Er zijn genoeg schippers (bijvoorbeeld gepensioneerden) die dit graag voor u doen. Als u het slim regelt betaalt u slechts een onkostenvergoeding.
Bootvervoer na aankoop nieuwe boot
U heeft al een nieuwe boot gekocht, dus u wilt de transportkosten zo laag mogelijk houden. Binnen Europa betekent dit dat uw boot over de weg moet worden getransporteerd. Als u een boot of jacht importeert vanuit de VS of Azië (of andere verre bestemmingen) kunt u dit het beste ter plaatse regelen of een internationaal transportbedrijf vinden die u kunt adviseren. Transport per container, bulktransport, is in veel gevallen het goedkoopste. Er zijn meerdere transportbedrijven in Nederland die het hele proces ("deur-tot-deur") kunnen afhandelen. Zij rekenen uiteraard wel provisie. Als u weet waar u mee bezig bent, kunt u het zelf regelen. Echter, deze transportagentschappen hebben alle vereiste documenten en vergunningen. Zij weten in ieder geval waar ze mee bezig zijn.
Vergunningen en verzekeringen voor boottransport
Boot- of jachttransport is een vak apart. Het transport van uw waardevolle jacht vereist een transporteur die over de benodigde papieren, vergunningen en verzekeringen beschikt.
Voorwaarden boottransport
Een goede vervoerder rijdt onder de AVC (Algemene Vervoercondities 2002). Deze zijn opgesteld met medewerking van een aantal grote belangenbehartigers uit de transportsector.
Wettelijke verplichting
Een professioneel boottransporteur dient volgens de Wet wegvervoer goederen (Wwg) over een NIWO-vergunning te beschikken. Dit is in ieder geval verplicht, indien:
- De transporteur tegen betaling boten van derden vervoert en
- Het transporterend voertuig een laadvermogen heeft van meer dan 500 kilogram.
Bij eigen vervoer is een NIWO-vergunning dus niet nodig. Een booteigenaar die zijn boot naar de stalling brengt, noch een bedrijf dat eigen boten vervoert, hoeven niet over een dergelijke vergunning te beschikken. Verder zijn er geen uitzonderingen op deze wettelijke vergunningsplicht.
Het is voor elk beroepsgoederenvervoer (vervoer voor 'derden') verplicht om een Eurovergunning van de NIWO te hebben. In de praktijk hebben veel (boot)transporteurs deze vergunning echter niet. Naast de wettelijke verplichting is het ook een kwaliteitswaarborg. Dat kan voor u als consument een extra reden zijn met een transporteur in zee te gaan die over een NIWO-vergunning beschikt. Klik hier voor de actuele lijst van transporteurs met een vergunning. In onze bedrijvengids staan ook alle vergunningen per bedrijf vermeld.
Vraag offertes aan voor boottransport
Vul het onderstaande formulier in en ontvang binnen enkele dagen offertes voor uw boottransport.
Offerte voor boottransport
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten boottransporteurs.