Import
Offertes voor Import?
Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij aangesloten transporteurs.
Makkelijk en snel uw Import uitbesteed
Wat kost import?
Import van buiten de EU is vaak duurder dan binnen de EU. Wij raden daarom altijd aan om goed uw onderzoek te doen. Een expediteur kan u helpen om de kosten in kaart te brengen. Onderzoek altijd van A tot Z om de kosten naar Nederland te krijgen.
Voorbeelden van Import
- Import van twee containers met rubberboten
- Maandelijks transport en import van Lithium accu's
- Japanse kunst van Japan naar Nederland
Veelgestelde vragen
Wat is import of invoer?
Import in de context van dit artikel, betekent dat u goederen uit een ander land dan uw eigen land koopt en deze naar het eigen land overbrengt. Dit wordt ook wel de invoer van goederen genoemd. Wanneer je bijvoorbeeld goederen in China bij de fabriek koopt en naar Nederland haalt om weer verder te verkopen, dan importeer je de goederen van China naar Nederland. Maar ook wanneer je bijvoorbeeld een auto te kopen in Duitsland voor eigen gebruik in Nederland, dan importeer je de auto van Duitsland naar Nederland.
Ook diensten kunnen worden geïmporteerd. Een voorbeeld is wanneer je een programmeur vanuit de VS een stuk software laat produceren voor gebruik in Nederland. Bij import gaan de goederen of de dienst in tegenovergestelde richting van de geldstroom. Wanneer je goederen vanuit het Verenigd Koninkrijk importeer naar Nederland, gaan er spullen vanuit het UK naar Nederland maar gaat er juist geld van Nederland naar het UK.
Import is het tegenovergestelde van export. Bij import komen er goederen of diensten het land binnen, terwijl bij export ze juist hat land verlaten. Wat voor het ene land dus import is, is voor het andere land export. Stel dat je bijvoorbeeld wijn vanuit Frankrijk naar Nederland laat komen, dan wordt er wijn uit Frankrijk geëxporteerd, en wordt er wijn Nederland geïmporteerd.
Importeren vanuit een ander EU land
Binnen de EU geldt er een vrij verkeer van goederen. Dit houdt in dat je zonder restricties vanuit ieder ander EU land goederen mag importeren.
- Tussen alle EU landen bestaan géén importheffingen op goederen;
- Als een product in één van de EU landen verkocht mag worden, dan mag het in alle EU landen verkocht worden;
Als consument betekent dit dat u zonder problemen in een ander EU land spullen kunt kopen en mee kunt nemen naar Nederland. Ook mag er zonder invoerrestricties besteld worden bij een webwinkel uit een ander EU land.
Deze vrijhandel geldt ook voor bedrijven, alleen dient dan de BTW op de juiste manier verlegd te worden. Als bedrijf mag je dus zonder restricties goederen inkopen bij andere bedrijven in de EU. Als je dit dan spreken we van een intracommunautaire levering voor degene die de goederen exporteert en een intracommunautaire verwerving voor degene die de goederen importeert.
De intracommunautaire verwerving en het verleggen van de BTW.
Als je als bedrijf in Nederland goederen inkoopt binnen Nederland, dan betaal je daar BTW over. Deze BTW kan je echter aan het einde van ieder kwartaal terugvragen van de belastingdienst. Het bedrag wat je in een kwartaal betaald hebt aan BTW, wordt dan afgetrokken van het bedrag dat je ontvangen hebt aan BTW en dient af te dragen. Belangrijk om te beseffen is dus wel dat bedrijven onderaan de streep geen BTW betalen over goederen die ze inkopen. Ze betalen de BTW bij de aanschaf maar krijgen die later weer terug.
Als je echter goederen uit een ander EU land koopt dan hoef je bij de aanschaf geen (0%) BTW te betalen. De BTW wordt dan "verlegd" naar het land waar de goederen worden aangeschaft. Over de aanschaf van de goederen wordt vervolgens het BTW tarief gerekend van het land dat de goederen importeer (in Nederland is dit meestal 21%). De importerende onderneming dient dit zelf uit te rekenen en op te geven in de BTW aangifte onder rubriek 4b. Deze BTW mag vervolgens ook meteen weer teruggevraagd worden bij rubriek 5b. Netto dient er dus ook geen BTW afgedragen te worden als een bedrijf goederen koopt uit een ander EU land. Bij een intracommunautaire levering dient dit altijd op de factuur te staan.
Heffingen en producteisen
Over sommige goederen (zoals tabak, brandstof en alcohol) moet u accijns betalen bij de invoer in Nederland. Voor vruchtensappen en andere alcoholvrije dranken betaalt u gebruiksbelasting. Hier komen dan ook meteen douaneformaliteiten bij kijken. Kijk hiervoor op de website van de kvk. Een goede expediteur kan u hier ook altijd bij helpen.
Importeren vanuit buiten de EU
Er komt een stuk meer bij kijken als je goederen van buiten de EU wilt importeren. Goederen die naar de EU worden gebracht moeten worden ingeklaard. De importeur moet invoerrechten, btw en eventuele accijnzen betalen. De inklaring kan gebeuren bij de douane.
Aangezien de EU als een vrije markt wordt beschouwd, zijn geldt voor alle EU-landen hetzelfde invoertarief. Dat betekent dat het invoeren van goederen buiten de EU precies even duur is in Duitsland, Griekenland, Nederland of een van de andere EU landen.
Voor de import naar de EU is altijd een ENIG document nodig. Tevens heeft de importerende partij een EORI nummer nodig.
Import van buiten de EU is vrijwel altijd complex voor leken. Om die reden raden wij eigenlijk altijd aan om bij de import van buiten de EU een goede expediteur te vinden. Ga hierbij op zoek naar een expediteur die gespecialiseerd is in de import vanuit het land waar u ook uit wilt importeren. Zo bestaan er expediteurs met expertise in import uit China of juist uit de VS.
Onderstaande webinair van de kvk gaat in op enkele veelgestelde vragen omtrent import.
Enkele punten waar u op moet letten bij het importeren
- U moet nagaan of de ingevoerde goederen in Nederland zijn toegestaan. Landbouwproducten worden bijvoorbeeld gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA). Agrarisch product is alles wat met voedsel of landbouw te maken heeft.
- Aan de overheid moeten invoerrechten worden betaald. Dit geldt alleen als uw land van herkomst geen vrijhandelsverdrag heeft met Nederland.
- Bij invoer kunnen BTW, douanerechten en accijnzen op alcohol, tabak en brandstof verschuldigd zijn.
Import via de haven van Rotterdam
Denkt u aan importeren in Rotterdam? Dan moet u het volgende weten:
- U kunt alle relevante informatie over invoer, douaneprocedures en documentatie vinden op de website van Port of Rotterdam. Hier kunt u ook een afspraak maken met een expediteur. In daarnaast is er een overzicht van douaneterminals in de haven.
- Vanuit Rotterdam zijn goederen makkelijk door te voeren naar de rest van Europa
- Er zijn tal van expediteurs die gespecialiseerd zijn om goederen via Rotterdam te importeren.
Makkelijk en snel
Import kan een hoop gedoe zijn. Het juiste bedrijf kan u helpen. Dit maakt het allemaal een stuk makkelijker. U plaatst een aanvraag en ontvangt reacties. Vervolgens kiest u het bedrijf waarmee u in zee wilt gaan.
Waarom Transportscanner?
Kwaliteit - Alle bedrijven worden gecheckt op kwaliteit en vergunningen. Controleer een bedrijf altijd in onze bedrijvengids.
Snel - Binnen 24 uur meerdere offertes
Gratis - Het aanvragen en ontvangen van offertes is gratis en vrijblijvend
Plaats uw Import opdracht