Pallettransport

Op Transportscanner vind je de beste vervoerders voor het transport van pallets. Dit eenheidstransport maakt het vervoeren van goederen zeer betaalbaar, veilig en praktisch. Als een pakket erg groot of zwaar is, is een pallet daarom een betere optie. Ook zorgt het ervoor dat goederen niet door de vervoerder gekanteld kunnen worden. Dat is weer heel handig als je bijvoorbeeld vloeistoffen, kostbare of gevaarlijke goederen vervoert. In sommige gevallen past een product niet op een pallet omdat het te groot is. Hiervoor hebben we een aparte pagina met informatie over extra grote of zware pakketten.

Vraag direct prijzen op bij aangesloten palletvervoerders in de bedrijvengids. Of vraag hieronder meerdere offertes aan bij gespecialiseerde transportbedrijven.

Dozen gestapeld op een pallet
Een pallet met dozen

Een pallet is een laadplaat om goederen of vracht op te zetten, om het zo makkelijker te kunnen vervoeren. Pallets worden zeer veel gebruikt voor het bulktransport van goederen.

Palletstelling met voorraad
Een palletstelling

Een pallet is meestal gemaakt van hout maar kan ook gemaakt worden van staal of van kunststof. Kenmerkend voor een pallet is dat de laadplaat (meestal houten latten die iets uit elkaar staan) iets hoger boven de grond staat door middel van (houten) blokken. Hierdoor kan je de pallet makkelijk vervoeren met een pompwagen, (vork-)heftruck of stapelaar. Over deze vervoersmiddelen wordt verderop meer uitleg gegeven. Het komt erop neer dat van deze vervoersmiddelen de stalen horizontale strippen, de vorken genaamd, precies tussen de blokjes van de pallet kunnen worden gereden. De pallet wordt vervolgens iets omhoog gelift door de vorken en kan daardoor makkelijk overal naartoe worden gereden.

Veel magazijnen bestaan uit palletstellingen. Dit zijn grote open kasten (stellingen) waar een pallet precies in past. Aangezien de pallet een enorm veel gebruikte transporteenheid is, kan voorraad die binnenkomt makkelijk in de juiste stelling worden geplaatst.

Soorten pallets

Europallet 800×1200×144

Euro pallet hout

EPAL logo pallet
Europallets herken je aan het EPAL logo

De bekendste pallet is de EUR-pallet, oftewel de zogenaamde Europallet. De afmetingen hiervan zijn 800×1200×144 mm en de draaglast is 1500kg. Dit is vastgelegd door de European Pallet Association (EPAL). Je herkent Europallets aan het EPAL logo dat altijd zichtbaar is op de pallet. Uniek aan de europallet is dat er gebruik wordt gemaakt van een ruilsysteem. Dit werkt doorgaans heel simpel als volgt. Een Europallet gevuld met goederen wordt door een vrachtwagen geleverd aan een magazijn, en de vrachtwagen neemt een lege Europallet mee terug. Dit heeft het grote voordeel dat de pallet niet bij binnenkomst leeg moet worden gehaald. Dit zou tijdrovend en zeer onhandig zijn. Aangezien de pallets EPAL gekeurd zijn, wordt een pallet van ongeveer dezelfde waarde mee terug gegeven. Als een magazijn tijdelijk niet genoeg pallets heeft om terug te geven, dan wordt daar in de regel niet moeilijk over gedaan maar worden er de volgende keer wat meer pallets meegegeven.

Blokpallet 1000 x 1200 mm

Blokpallets zijn er in verschillende maten maar de standaardmaat is 1000 x 1200 mm. Andere afmetingen van een blokpallet zijn 800 x 1200 mm of 1100 x 1100 mm. Kenmerkend voor een blokpallet is dat hij van alle kanten opgepakt kan worden. Hierdoor wordt het ook wel een vierweg pallet genoemd.

Hoe verplaats je een pallet?

Een pallet verplaats je met een palletwagen (ook wel pompwagen genoemd), een elektrische palletwagen, een vorkheftruck of een stapelaar.

(Elektrische) pompwagens

Een pompwagen of palletwagen bestaat uit twee vorken die iets boven de grond (meestal rond de 15 centimeter) kunnen worden gebracht om de pallet op te tillen. Het omhoogkrikken kan gebeuren door middel van het heen- en weer "pompen" van de stuurhendel, een zogenaamde handpompwagen. Door een hydraulisch systeem kan door het gewicht van de bestuurder een veel zwaardere pallet worden opgetild. Ook bestaan er elektrische pompwagens. Er is dan geen menselijke kracht nodig om de pallet omhoog te krijgen. Soms hebben pompwagens een klein plateau waar je op kan staan, zodat je zelf ook overal heen kan rijden (een EPT).

Aangezien pompwagens de pallet maar een klein stukje omhoog kunnen liften zijn ze alleen geschikt voor het verplaatsen van pallets en niet voor het stapelen van pallets. Ze worden veel gebruikt in magazijnen. Ook worden ze vaak gebruikt door vrachtwagens met een laadklep.

Heftrucks en stapelaars

Pallets kunnen ook verplaatst worden met een vorkheftruck (ook vaak een heftruck genoemd). Dit is een gemotoriseerd voertuig dat net als de pompwagen twee vorken heeft. Het verschil met een pompwagen is dat een vorkheftruck gereden kan worden. Daarnaast kunnen de vorken veel hoger worden gebracht. Afhankelijk van de heftruck kunnen de vorken soms wel meer dan 10 meter hoog worden gebracht. Hierdoor zijn vorkheftrucks ook geschikt voor het stapelen van pallets. Ze worden veel gebruikt in magazijnen met hoge palletstellingen. Een heftruck kan ook een zeer hoog laadvermogen hebben. Heftrucks kunnen een motor hebben die werkt op gas, diesel of elektriciteit. Een stapelaar zit tussen een elektrische pompwagen en een vorkheftruck in. Een stapelaar is gemotoriseerd en de vorken kunnen ook tot grote hoogte worden gebracht. In tegenstelling tot een vorkheftruck loop je echter wel achter de stapelaar aan en kan je hem niet rijden.

Soorten pallettransport

Vaak worden goederen al in de fabriek op een pallet gezet en worden de pallets in een container geladen. Nadat de container arriveert bij de groothandel worden de pallets ingeladen in de palletstelling. Als er een bestelling binnenkomt van een winkel worden de goederen op dezelfde pallet een vrachtwagen in gereden en naar de winkel gebracht. Zo komt het dus vaak voor dat een compleet gevulde pallet door verschillende handen gaat zonder dat er iets in- of uitgepakt wordt.

Veelzijdig én uniform

Pallets worden gebruikt voor het vervoer in zeecontainers, in vrachtwagens, goederentreinen en vrachtschepen. Als pallets vervoerd worden met een vrachtwagen dan zijn er verschillende mogelijkheden om de pallets in de vrachtwagen te krijgen. Is er op zowel de laadplaats als de losplaats een vorkheftruck of stapelaar aanwezig, dan kan het transport met iedere vrachtwagen gerealiseerd worden. Op zowel de laadlocatie als op de losplaats kan de heftruck of stapelaar de pallets in de vrachtwagen zetten. Als dit niet het geval is dan zijn er twee mogelijkheden: een vrachtwagen met laadklep of het zogenaamde kooiaaptransport.

Stapel met pallets
Een kleine vrachtwagen met laadklep
Een kleine vrachtwagen met laadklep

Vrachtwagen met laadklep

Dit is een vrachtwagen met achterop een beweegbaar stalen plateau, de laadklep. Deze laadklep kan omlaag worden gebracht naar het straatniveau, zodat de pallets op de laadklep kunnen worden gereden met een pompwagen. Vervolgens kan de laadklep omhoog gelift worden tot het niveau van de vrachtwagen. De pallets kunnen nu vanaf het plateau de vrachtwagen in gereden worden. Daarna kan de laadklep geautomatiseerd omhoog worden geklapt waardoor hij dient als achterkant van de vrachtwagen. Vrachtwagens met een laadklep hebben vaak zelf ook een elektrische palletwagen of pompwagen mee zodat ze op iedere locatie pallets kunnen ophalen of afleveren. Dit soort oplossingen worden door transportreuzen als DHL en DPD veel gebruikt.

Kooiaaptransport

Een kooiaap of een meeneemheftruck is een kleine vorkheftruck die meegnomen kan worden door de vrachtwagen. Hierdoor kan de vrachtwagen overal op locatie pallets met de kooiaap in de vrachtwagen zetten. Het voordeel ten opzichte van een vrachtwagen met laadklep is dat een kooiaap de vracht aan de zijkant van de vrachtwagen kan laden. Hierdoor kan er vaak grotere vracht meegenomen worden dan de standaard pallet. De manier waarop een kooiaap achterop een vrachtwagen kan worden meegenomen werkt met een ingenieus systeem. De heftruck rijdt de vorken in doorvoor aangebrachte kokers. Vervolgens kan de heftruck op eigen kracht zichzelf omhoog brengen, door de vorken naar beneden te bewegen.

Kooiaaptransport

Wat kost transport op een pallet?

Binnen Nederland kost het versturen van een pallet voor een particulier tussen de 90 en de 250 euro. Voor bedrijven met een vast contract is dit tussen de 40 en de 60 euro.

Het vervoeren van een pallet is een van belangrijkste standaardisaties in de transportwereld. Door alles in vaste unitmaten vast te leggen is het voor opdrachtgever en vervoerder duidelijk wat er wel en niet op past. Bovendien weet je precies wat je nodig hebt om een volle pallet te vervoeren.

Hierdoor is pallettransport big business geworden, waar zowel kleine als heel grote logistieke bedrijven veel mee werken. Hoe meer schaal een bedrijf heeft, hoe goedkoper het pallettransport in de regel is. Het voordeel hiervan is dat de prijzen van pallettransport redelijk transparant zijn. Wel hangen deze prijzen van diverse factoren af. Wij helpen u graag aan een passende offerte van onze aangesloten en geverifieerde transportbedrijven.

Pallettransport wordt verreweg het meeste gebruikt voor zakelijke zendingen. Bijvoorbeeld bij een bedrijf als DHL kun je alleen als zakelijke klant pallets versturen naar je zakelijke klanten. Particulieren versturen zelden pallets. De kosten van pallet-transport voor bedrijven hangt totaal af van het contract dat een bedrijf met de transporteur heeft gesloten. Hierbij geldt vaak dat de prijs omlaag kan gaan als er meer pallets worden verstuurd. Voor een particulier is het eenmalig versturen van een pallet vaak stukken duurder.

Hieronder enkele eerdere aanvragen:

PalletvervoerKosten (€)
Pallet Autodeuren van Lisse naar Stourbridge UK2500
Palet ophalen met auto Interieur binnen Nederland180
4 pallets van Zelhem naar Standdaarbuiten165
Pallet met tuinmeubelset 64kg van Krakow (Polen) naar Den Haag950
Pallet met vaatwasser van Roosendaal NB naar Nijmegen260
Palletje met warmtewisselaar van Raamsdonksveer naar Dronten162

Offertes voor pallet transport?

Vul het onderstaande formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van aangesloten transporteurs. Gratis, makkelijk en snel!

  • Bijvoorbeeld: "Groot pakket van Amsterdam naar Paramaribo - Suriname" of "Volle trucklading oud-ijzer van Hoorn naar Arnhem"
  • Vul alleen een getal in
  • Weet u het gewicht, of afmetingen niet zeker? Vermeld dit in de algemene omschrijving en vul hier een schatting in.
  • Vul alleen een getal in
  • Weet u het gewicht, of afmetingen niet zeker? Vermeld dit in de algemene omschrijving en vul hier een schatting in.
  • In millimeter (1 meter = 1000 millimeter)
  • In millimeter (1 meter = 1000 millimeter)
  • Vul alleen een getal in
  • Dit gaat om het aantal eenheden dat geladen moet worden. Stel u heeft 100 items in 10 dozen, vul hier dan 10 in
  • in kg
  • in kg
  • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
  • Laad- / ophaaladres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp

  • Afleveradres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp
  • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
  • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
  • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
  •  

Kennisbank