Koeltransport - Wat is geconditioneerd vervoer en wat kost het?

Koeltransport, ook wel geconditioneerd transport genoemd, is het vervoer van bederfelijke waren zoals levensmiddelen bij een gecontroleerde atmosfeer. Dit gebeurt door vrachtwagens waarbij de atmosfeer in de laadruimte gereguleerd kan worden, zodat er geen kwaliteitsverlies optreedt.

Er zijn verschillende vormen van geconditioneerd transport. Zo heb je bijvoorbeeld een "simpele" geïsoleerde truck of bestelwagen met een ventilatiesysteem. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor het verplaatsen van fruit. Daarnaast zijn er ook bestelwagens en trucks met volledige koelsystemen die de temperatuur van de vracht kunnen bepalen. Deze koelsystemen kunnen aangedreven worden door dieselgeneratoren of ze kunnen gebruik maken van kooldioxide als koelmiddel. Ze kunnen hierdoor producten op een lagere temperatuur dan de buitenlucht vervoeren, of zelfs ingevroren houden. In dat geval wordt er gesproken van vriestransport.

ijskristal

KoelbusDe prijs van een gekoeld transport is hoger dan een regulier transport. Een vriestransport waarbij de goederen ingevroren blijven is nog wat duurder. Hieronder staat het gemiddelde kilometertarief voor koel- en vriestransport.

Type geconditioneerd transportKilometerprijs gemiddeld (€)
Koeltransport (bus klein)0,70 tot 0,90
Vriestransport (bus klein)0,90 tot 0,99
Koeltransport (vrachtwagen)
Vriestransport (vrachtwagen)

Let op dat er bij vervoer in het weekend of avonduren toeslagen kunnen gelden. Verder wordt er meestal een brandstoftoeslag gerekend van +/- 3-5% en worden tolkosten ook aan u doorberekend. Voor internationaal koel- of vriestransport kunnen deze toeslagen fors oplopen, met name de brandstoftoeslag. Als je regelmatig of periodiek gekoelde of bevroren goederen wilt versturen kun je meestal een gunstiger tarief met het transportbedrijf afspreken.

Hieronder hebben we een aantal voorbeelden van prijzen voor koeltransport verzameld:

Gekoeld transportPrijs (€)
3 gekoelde pakketten van 7 kg van Ede naar de Randstad90

De kosten van geconditioneerd vervoer liggen gemiddeld hoger doordat een geconditioneerd transportbedrijf aanvullende vergunningen en certificaten nodig heeft en een speciale bus of vrachtwagen benodigd is.

De kosten van geconditioneerd transport lopen sterk uiteen. Het hangt echt af van de complexiteit van de transportopdracht. Bij Transportscanner zijn meerdere gespecialiseerde koeltransporteurs aangesloten die je graag helpen met je eenmalige of terugkerende aanvraag. Kijk onderaan deze pagina voor bedrijven gespecialiseerd gekoeld transport.

ATP - keuring geconditioneerd transport

Voor internationaal geconditioneerd transport dient de wagen ATP-gekeurd te zijn. Dit geldt voor het transport over de weg, het spoor, over het water of door de lucht. Als een vrachtwagen ATP (Accord Transport Perissables) gekeurd wordt dan komt dit op de zijkant te staan.

Als er een nieuwe koelcontainer wordt gemaakt dient deze een ATP keuring te ondergaan. Deze keuring is 6 jaar geldig en dient vervolgens iedere 3 jaar opnieuw gekeurd te worden. In het voertuig dient altijd een geldig certificaat aanwezig te zijn. Producten die onder de ATP standaard vallen en de daarbij behorende temperatuur:

  • IJs –20ºC
  • Bevroren of snel (diep)ingevroren vis, visproducten, weekdieren en schaaldieren –18ºC
  • Alle andere snel (diep)ingevroren voedingsmiddelen –18ºC
  • Bevroren boter –10ºC
  • Alle andere diepvriesproducten –12ºC
  • Rood slachtafval + 3ºC
  • Boter + 6ºC
  • Wildproducten (anders dan groot wild) + 4ºC
  • Melk in tankwagens + 4ºC
  • Industriemelk + 6ºC
  • Gekoelde zuivelproducten + 4ºC
  • Onbehandelde vis, weekdieren en schaaldieren op smeltend ijs of op temperatuur van smeltend ijs
  • Vleesproducten (met uitzondering van rood slachtafval en volledig behandelde vleesconserven) + 7 ° C
  • Gevogelte en konijnen + 4ºC

Het ATP certificaat wordt uitgegeven door het RDW. Meer informatie over de ATP wetgeving is te vinden op de site van de overheid.

groente en fruit transport

HACCP - controle voedselveiligheid

Om de voedselkwaliteit en daarmee de veiligheid te waarborgen schrijft de EU de zogenaamde HACCP voor (Hazard Analysis and Critical Control Points).

De belangrijkste principes die moeten worden nageleefd zijn:

  • Identificeer mogelijke gevaren
  • Identificeer beheerspunten waar controle nodig is (CCP)
  • Stel aanvaardbare limieten in voor elk punt
  • Voer een controle uit om de punten te controleren
  • Onderneem corrigerende maatregelen als het punt de aanvaardbare limiet overschrijdt
  • Zorg er regelmatig voor dat punten 1-5 effectief werken
  • Maak registraties en notities waaruit blijkt dat aan de items 1-6 is voldaan

Het hele idee achter de HACCP is preventief. Alle bedrijven in de logistieke keten rondom bederfelijke levensmiddelen moeten hiermee bezig zijn. In Nederland houdt de NVWA (Nederlandse Voedsel en WarenAutoriteit) toezicht op de naleving van de hygiene in de levensmiddelenindustrie. De NVWA controleert bij bedrijven de aanwezigheid en naleving van het HACCP.

Het transport is in de hele voedselketen slecht één onderdeel, maar wel een heel belangrijke. Wanneer een levensmiddel op een vast locatie is kan het bijvoorbeeld normaal gesproken gemakkelijk gekoeld gehouden worden. Wanneer een bederfelijk product op transport gaat is dat geen vanzelfsprekendheid. Juist hierom zijn de strikte naleving van deze principes in de transportschakel van de voedselketen zo belangrijk.

Groente en fruit transport

In Nederland en Europa worden strenge regels gesteld aan het transport van dagverse producten zoals groente en fruit. Nederland kent een groot aantal verstransporteurs die hoofdzakelijk werken voor kwekers, handelshuizen en veilingen.

Bereik bedrijven in koel- en vriestransport

Vraag vrijblijvend meerdere offertes aan bij bedrijven gespecialiseerd in geconditioneerd transport. Vul het onderstaande formulier in en bedrijven nemen contact op.

  • Hoe zijn de goederen verpakt? Om hoeveel stuks gaat het?
  • Beschrijf hier uitgebreid en puntsgewijs uw opdracht. Vermeld hier alle bijzonderheden. Zijn de laad- en losplaats goed bereikbaar? Zijn er wel of geen mensen aanwezig om te helpen met inladen? Let op: Vermeld GEEN persoons- of contactgegevens.
  • Laad- / ophaaladres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp

  • Afleveradres

    • Straat + huisnummer
    • Stad of dorp
  • Uw aanvraag blijft actief tot deze datum, tenzij u hem eerder zelf sluit
  • Ontvang 60% meer reacties met een telefoonummer
  •  

Transportbedrijven gespecialiseerd in koeltransport

Eerder geplaatst geconditioneerd vervoer

Wekelijks transport Rhenen naar VriezenveenVriezenveenp

17/10/2020

Betreft 8-10 pallets met Eieren.
Staan op Europallet. Maar steken iets uit waardoor de breedte ongeveer 90-93 cm. is.
Laad- en losplaats goed bereikbaar.

Gekoelde pakketjes (voeding) vanuit Ede naar Voorburg, Puttershoek en Heemsted

07/01/2021

Het gaat om 3 pakketjes die opgehaald worden in Ede en afgeleverd in Voorburg, Puttershoek en Heemstede. Allen woonhuizen. Ophalen en afleveren op vrijdag 15 januari.
Pakketjes zijn max 40x40x60 en max 7 kg.

450 gekoelde pakketten door heel Nederland, met de meeste pakketten binnen de Randstad

10/02/2021

Alle pakketten liefst op dezelfde dag geleverd, anders binnen 2 dagen. Laadplek goed bereikbaar en er zijn mensen aanwezig om te helpen met inladen. Niet bekend met de uitlaadplekken en de bereikbaarheid van alle 450 adressen. Alle pakketten zijn hetzelfde dus niet nodig om specifieke pakketten bij specifieke adressen af te leveren.

Geen foto's van de specifieke pakketten maar zullen simpele bruine dozen worden.

Nog geen duidelijke datum wanneer het opgehaald moet worden. Opdracht zal in maart plaatsvinden.

Wekelijks 1 rit Koeltransport naar wenen Oostenrijk

11/02/2021

Laad en los plaats zijn goed bereikbaar en er zijn mensen aanwezig om te helpen

1 pallet a 250 kilo van Ibiza ( Spanje) naar Amsterdam

14/02/2021

Ophalen in Ibiza op goed bereikbare locatie. Er zijn mensen aanwezig om te helpen ( 2)

 

Kennisbank transport